De voordelen van huid-op-huid contact na een premature geboorte

Een premature geboorte is een gebeurtenis die zowel ouders als baby’s kan overweldigen. Het kan een stressvolle en angstige tijd zijn, waarin de baby in een couveuse wordt geplaatst en ouders zich afvragen hoe ze hun kleintje het beste kunnen verzorgen en troosten. Echter, één van de beste manieren om de ontwikkeling en gezondheid van een te vroeg geboren baby te bevorderen is door middel van huid-op-huid contact. In deze blog zullen we de voordelen van huid-op-huid contact na een premature geboorte bespreken.

Wat is huid-op-huid contact?

Huid-op-huid contact (ook wel kangaroo care genoemd) is een praktijk waarbij een baby direct op de blote borst van een ouder wordt geplaatst. De baby ligt op zijn of haar buik, met de blote borst van de ouder als ondersteuning. Dit kan worden gedaan door de moeder of de vader, of beide ouders, afhankelijk van hun persoonlijke situatie en voorkeuren.

Wat zijn de voordelen van huid-op-huid contact na een premature geboorte?

  1. Het helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur

Een van de grootste uitdagingen voor te vroeg geboren baby’s is het handhaven van een stabiele lichaamstemperatuur. Door middel van huid-op-huid contact kan de lichaamstemperatuur van de baby worden gereguleerd, doordat de ouder fungeert als een soort “menselijke couveuse”. De warmte van de ouder wordt overgedragen op de baby, wat kan helpen om de lichaamstemperatuur van de baby te stabiliseren.

  1. Het bevordert de hechting tussen ouder en kind

Huid-op-huid contact kan bijdragen aan een sterke ouder-kind-band. Het voelt niet alleen fijn voor de baby om dichtbij zijn of haar ouder te zijn, maar het kan ook bijdragen aan het opbouwen van een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan de ontwikkeling van een veilige hechting tussen ouder en kind, wat belangrijk is voor de sociale en emotionele ontwikkeling van de baby op de lange termijn.

  1. Het verbetert de hersenontwikkeling van de baby

Huid-op-huid contact kan de hersenontwikkeling van de baby verbeteren. Studies hebben aangetoond dat premature baby’s die regelmatig huid-op-huid contact hebben gehad met hun ouders, een verbeterde ontwikkeling van de hersenfuncties hebben laten zien. Dit kan zich uiten in een verbeterde cognitieve ontwikkeling, wat belangrijk is voor het leren en de algehele ontwikkeling van de baby.

  1. Het vermindert stress en pijn bij de baby

Te vroeg geboren baby’s kunnen vaak veel stress ervaren, en huid-op-huid contact kan helpen om deze stress te verminderen. Het kan ook helpen om de pijn te verminderen die baby’s vaak ervaren bij medische procedures, zoals bloedafnames of infusen. Door de nabijheid van de ouder kunnen baby’s zich veilig en beschermd voelen, wat kan helpen om de negatieve effecten van stress en pijn te verminderen.

  1. Het bevordert de borstvoeding

Huid-op-huid contact kan ook bijdragen aan de bevordering van borstvoeding. Door de nabijheid van de baby op de borst van de moeder kan de baby makkelijker de borst vinden en aanhappen. Bovendien kan het stimuleren van de borstvoeding de melkproductie van de moeder bevorderen. Dit is vooral belangrijk voor te vroeg geboren baby’s, omdat borstvoeding kan bijdragen aan hun algehele gezondheid en ontwikkeling.

Huid-op-huid contact is een eenvoudige maar effectieve praktijk die kan bijdragen aan de gezondheid en ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. Het kan bijdragen aan het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de hechting tussen ouder en kind, het verbeteren van de hersenontwikkeling van de baby, het verminderen van stress en pijn bij de baby, en het bevorderen van borstvoeding. Als u een ouder bent van een te vroeg geboren baby, overweeg dan om huid-op-huid contact te gebruiken als een manier om uw baby te troosten en bij te dragen aan zijn of haar gezondheid en ontwikkeling.

Plaats een reactie