Vroeggeboorte heeft gevolgen voor spiersterkte

supersterke babyJongvolwassenen die te vroeg geboren zijn, kunnen zwakkere spieren hebben dan hun voldragen leeftijdsgenootjes, zo suggereert een Fins onderzoek. In de weken onmiddellijk na de geboorte, hebben vroeggeboren baby’s vaak moeite met ademhalen en met het verteren van voedsel. Sommige premature baby’s kennen ook in hun latere leven uitdagingen, zoals een verminderd gezichtsvermogen, gehoorproblemen en verminderde cognitieve vaardigheden.

Eerder onderzoek wees uit dat de allervroegstgeborenen kunnen kampen met zwakkere spieren, maar uit het huidige onderzoek blijkt dat dit voorkomt bij alle ex-prematuren. Zelfs bij degenen die een of twee weken te vroeg zijn geboren, zo stelt Dr. Marjaana Tikanmäki van het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Welzijn en Universiteit van Oulu in Finland.

De spiersterkte werd beoordeeld op basis van het aantal uitgevoerde push-ups in 40 seconden. Vrouwen haalden gemiddeld 10 push-ups en mannen deden er 14. De vroeggeboren jongvolwassenen deden gemiddeld 1 push-up minder dan hun à terme leeftijdsgenootjes. Daarnaast vroegen de onderzoekers in hoeverre de respondenten zichzelf fit voelden op een schaal van 1 tot 5. De prematuur geboren jongvolwassenen beoordeelden hun fitheid met 0,2 punten lager dan de à term geboren deelnemers.

“De verschillen in musculaire fitheid van de vroeggeboren jongvolwassenen werden gevonden over de volle breedte van het onderzoek. Dit gold overigens niet voor de cardiovasculaire conditie. De test die we gebruikten om cardiovasculaire fitheid te meten was misschien niet gevoelig genoeg om kleine verschillen op te sporen.”

Bron: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2015/12/28/peds.2015-1289

Speak Your Mind

*

Volg Prilleven

Ontvang alle prille berichten direct in je inbox.