Zwierig Zwanger

eerste hulp aan baby's alkmaarCursussen. Ze zijn er te kust en te keur. ook rondom een zwangerschap kun je helemaal uit je cursusdak gaan, mocht je dat willen. Beter Bevrucht, Zwierig Zwanger, Bevallig Bevallen. Je kunt naar zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, zwangerschapsfitness. Het aanbod is overweldigend! En nu, na een zeer geslaagde workshop Eerste Hulp aan Kinderen en Baby’s, vraag ik me opeens af waarom ik daar tijdens en na mijn eerste zwangerschap nooit over na heb gedacht.

Voortreffelijk Zwanger

Die eerst zwangerschap ging alles voortreffelijk. Niet misselijk, niet erg vermoeid, niet superprikkelbaar. Prima. Mijn bloeddruk steeg een beetje zo tegen het eind en met 38 is de bevalling opgewekt ingeleid. Op verschrikkelijke darmkrampjes na – die een maand of drie aanhielden – ging het uitstekend met Teun.

Te vroeg bevallen

Anderhalf jaar later kwam Gijs. Hij was 2 maanden te vroeg, kreeg NEC, werd 4 keer geopereerd en kwam na 5,5 maanden gezond thuis. Hij had alleen gedurende al die maanden met name sondevoeding en infuusvoeding gehad. Ik was als de dood toen Gijs eigenlijk wel klaar leek te zijn voor vast voedsel. Ik was dat nog lang niet. Was zijn mondmotoriek wel goed genoeg? Zou hij het wel weg kunnen slikken? Zou hij er niet in blijven? Wat was ik bang.

Baby-EHBO en de waan van de dag

Toen besefte ik pas dat het helemaal niet zo gek zou zijn om een cursus Baby-EHBO te gaan doen. Jammer dat de waan van de dag die maanden de overhand nam. We waren nog steeds voornamelijk bezig met overleven. Elke vrije minuut die we hadden, brachten we slapend door. Geen Eerste Hulp aan Kinderen dus.

BHV4U

Veel later, na het opstarten van Prilleven, stonden we met de stichting op een babybeurs. Daar liep ik een alleraardigste man tegen het lijf. Frans, van BHV4U. We hadden het over de – slecht bezochte – beurs, over Prilleven, over ontslagen worden uit het ziekenhuis en vervolgens thuis je weg moeten vinden met je kleine en al snel bood Frans aan om een gratis workshop Eerste hulp aan Kinderen en Baby’s te verzorgen. De Held!

De Groene Linde

Een berichtje op FaceBook met daarin een aankondiging van de workshop en een opmerking over het zoeken naar een geschikte ruimte, zorgde ervoor dat we in contact kwamen met Marianne van de Groene Linde. Zij stelde haar workshopruimte gratis ter beschikking, we prikten een datum en de gratis workshop was geregeld.

Eindelijk Eerste Hulp

En wat was het goed! Frans heeft jarenlang op de ambulance gewerkt en wist met zijn praktijkverhalen de aanwezige ouders op een openhartige en luchtige manier te boeien.

Uit een korte inventarisatie in het begin van de workshop bleek dat er met name behoefte was aan informatie over hoe te handelen wanneer een baby of een klein kind zich verslikt of verstikt. Niet het meest prettige onderwerp, maar Frans wist alle informatie en voorbeelden op een dusdanige manier te brengen dat niemand zich er ongemakkelijk bij voelde. Een hele prestatie, gezien de samenstelling van de groep (veel ouders met een te vroeg of ziek geboren kindje). Er was voldoende tijd om met baby- en kinderpoppen te oefenen. Wat fijn om te weten wat je moet doen wanneer een kindje iets overkomt.

De workshop van Frans is écht een aanrader. Frans heeft het gehad over verslikken en verstikken; over teken en steken; over pakken, plakken en klappen; over Rautek en Heimlich. Hoe hij het doet, doet hij het. Alles kwam aan bod, zonder dat er haast bij was.

Lieve Frans, superbedankt!

 

 

Speak Your Mind

*

Volg Prilleven

Ontvang alle prille berichten direct in je inbox.