Collecteren … 21 oktober

collecteren_prillevenDe deurbel gaat. Ik loop naar de deur en daar staat hij … de collectant. “Mevrouw, ik kom uit Tilburg, dus u zult Stichting Arme Kinderen wel niet kennen, maar daar kom ik dus voor collecteren.” Ik vraag de vriendelijke jongeman om even te wachten terwijl ik iets meer uit ga zoeken over deze stichting.

De stichting blijkt niet digitaal te bestaan en wanneer ik de voordeur weer opendoe, is de vriendelijke jongeman nergens meer te bekennen.

Collecteren … Hoe zit dat eigenlijk?

Mijn interesse is gewekt. Wie bepaalt er eigenlijk of je mag collecteren? Is dat iets stedelijks? Iets regionaals? Iets landelijks? In Google zoek ik ‘collecteren Alkmaar’. De bovenste treffer is de website van de gemeente. Ik snor op zolder mijn DigiD op, log in en doe in het wilde weg een aanvraag voor een collectevergunning.

Hoe lang we willen collecteren? We zijn met z’n drieën en hebben alle drie een druk bestaan. Ik gok dat we binnen twee maanden heel Alkmaar wel becollecteerd hebben en geef optimistisch aan dat we van 1 september tot en met 31 oktober langs de Alkmaarse voordeuren zullen trekken.

De gemeentelijke site laat weten dat het al dan niet toekennen van een aanvraag zo’n 6 tot 8 weken in beslag zal nemen. Ik sluit mijn DigiD-sessie af en maak een mentale aantekening van deze vermeende wachttijd.

Gemeente Alkmaar vergunt snel

Diezelfde middag gaat mijn telefoon. Het is een medewerkster van de Gemeente Alkmaar. Ze legt me het een en ander uit over de gang van zaken bij het aanvragen van een vergunning. We kunnen maar gedurende één week per jaar collecteren en de enige vrije week in de door ons aangegeven periode is de week van 21 oktober.

Prima. Dat zal de herfstvakantie wel zijn, maar dat lijkt me geen probleem. Dan zijn gezinnen met kinderen overdag lekker thuis en hoeven we niet alleen ’s avonds mensen van hun eten te houden. “Die nemen we,” laat ik de alleraardigste dame weten en het is een feit.

 Prilleven collecteert in de week van 21 oktober.

 Te Gek!

Speak Your Mind

*

Volg Prilleven

Ontvang alle prille berichten direct in je inbox.