VOC 35 jaar

jubileumnummer 35 jaar VOCGisteren vierde de VOC haar 35ste verjaardag. Een hele tijd geleden werden wij al uitgenodigd om mee te werken aan het jubileumnummer van Kleine Maatjes. Dat hebben we met alle liefde gedaan en het resultaat daarvan kunnen jullie hier lezen.

1979

Het jaar dat ik 3 werd, was een heel belangrijk jaar voor kinderen. De Verenigde Naties riep 1979 uit tot het Internationaal Jaar van het Kind. In Nederland werd dat jaar de Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen opgericht. Het Jaar van het Kind is allang afgelopen, maar de VOC bestaat nog steeds en doet al 35 jaar lang fantastisch werk. Dat is een heel grote felicitatie waard, want wat is er veel bereikt in al die jaren.

Ziek of te vroeg geboren

Wat ben ik blij dat ik mijn Gijs ‘gewoon’ vast mocht houden zodra zijn gezondheid dat toeliet. Wat ben ik blij dat mijn man en ik gezien werden als volwaardig gesprekspartner door de dames en heren medici. Wat ben ik blij dat er een vereniging is die op blijft komen voor ouders in vergelijkbare situaties. Het is nogal wat wanneer je kind ziek of te vroeg geboren wordt en daar kom je pas achter wanneer je het zelf of zijdelings meemaakt.

Iets goeds doen

In 2012 werden mijn man en ik overvallen door vroegtijdig gebroken vliezen. Een spoedkeizersnee volgde en de met 32 weken geboren Gijs kreeg helaas een darminfectie waardoor we uiteindelijk ruim vijf maanden de tijd hadden om de ziekenhuiswereld te leren kennen. Tijdens deze heftige periode kregen we veel steun van vrienden, familie, ziekenhuispersoneel en andere ouders die destijds in hetzelfde schuitje zaten. Ik wilde dolgraag iets goeds terugdoen.

Gebundelde initiatieven

Eenmaal thuis begonnen we een en ander op een rijtje te zetten en kwamen we erachter dat er fantastische initiatieven bestaan om zo’n ziekenhuisperiode een klein beetje gemakkelijker te maken. Fotografen die kosteloos mooie foto’s komen maken waar je voor de verandering eens met het hele gezin op staat; winkels die daadwerkelijk artikelen verkopen voor te vroeg en ziek geboren kindjes; de VOC met haar vrijwilligers die je kunt bellen en waar je terecht kunt wanneer je behoefte hebt aan lotgenotencontact.

Allemaal dingen die ouders direct moeten weten en niet pas wanneer ze al lang en breed thuis zijn met hun (misschien al niet meer zo) kleintje. Nog een informatiebrochure zou ondergesneeuwd raken in alle documentatie die je gedurende zo’n ziekenhuisopname verzamelt. We moesten iets anders verzinnen. Een alternatief kraamcadeau, met daarin – omringd door passende cadeautjes – die informatiebrochure.

De kleine Doos

De werktitel ‘de Kleine Doos’ ontstond en daarmee gingen we aan de slag. Die werktitel konden we al snel omdopen tot Prilleven en de bijbehorende stichting is op 25 maart 2013 in het leven geroepen. We wilden het niet steeds over zieke en/of te vroeg geboren kindjes hebben, dus werden het Prille Prinsjes en Prille Prinsesjes. Dat maakt de ouders koninklijk, dus vonden we een Kasteeltje op zijn plaats.

Het Kasteeltje

Daarmee gingen we verder. Het Kasteeltje is ontworpen, het prinselijk paar werd getekend en de brochure werd vormgegeven. Dat allemaal volledig kosteloos dankzij de lieve betrokkenheid van ons netwerk. We hebben gecollecteerd, anderen gevraagd hetzelfde te doen en we vroegen bedrijven om producten in het kasteeltje te sponsoren. Zo lukte het ons om binnen een jaar 300 Kasteeltjes te bouwen. Deze Kasteeltjes worden sinds 25 maart 2014 in een pilot uitgedeeld in Medisch Centrum Alkmaar.

De inhoud

In het Kasteeltje zitten – naast de informatiebrochure – een aantal leuke cadeautjes en nuttige producten. Zo zit er een grote pot handcrème in tegen uitdroging door het herhaaldelijke ontsmetten. Er zit een stressdoktertje in, een knuffel en een dekentje, een oogmasker en oordopjes, een notitieboekje en pennen en natuurlijk een folder van de VOC.

De toekomst

We hopen in 2015 dit project te kunnen continueren en het te kunnen en mogen uitbreiden naar het AMC en het VUmc. In 2016 willen we vervolgens uitbreiden met nog twee of drie ziekenhuizen met een NICU om zo uiteindelijk alle ouders met een pril prinsje of pril prinsesje in een NICU-ziekenhuis een Kasteeltje te kunnen geven.

De VOC

Zonder de VOC en die andere mooie initiatieven voor ouders en hun prille prinsjes en prille prinsesjes had Stichting Prilleven niet bestaan. Met het Kasteeltje hopen we voor de ouders alle relevante niet-medische informatie te kunnen bundelen in een mooi pakket. We hopen ouders een hart onder de riem te steken en ze het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan, dat er aan ze gedacht wordt.

Vrijwilligers

We hopen dat Stichting Prilleven in de toekomst kan bouwen op een groot aantal donateurs, bedrijven en enthousiaste vrijwilligers. Zeker wat dat laatste betreft is de VOC een groot voorbeeld voor ons. Het is inspirerend om te zien wat een vereniging die voornamelijk uit vrijwilligers bestaat allemaal kan bereiken en dat inmiddels alweer 35 jaar lang.

Van Harte

Lieve VOC, van harte met dit indrukwekkende jubileum. Dat jullie de komende jaren nog maar veel mooie doelen voor ouders van couveusekinderen mogen bereiken!

 

Bertine Brookhuis,

Voorzitter van Stichting Prilleven

 

 

 

Speak Your Mind

*

Volg Prilleven

Ontvang alle prille berichten direct in je inbox.