Ontwikkeling matig te vroeg geborenen blijft vaak achter

Samen slapenKinderen die 4 tot 8 weken te vroeg zijn geboren, groeien vaak minder goed en hebben – als gevolg daarvan – meer kans op ontwikkelingsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Baukje Dotinga van het UMCG.

Verband tussen groei en ontwikkeling

“Het was al langer bekend dat er een verband bestaat tussen groei en ontwikkeling bij kinderen die meer dan acht weken te vroeg worden geboren”, zegt Dotinga. “Deze studie toont aan dat die samenhang tussen groei en ontwikkeling ook bestaat bij kinderen die 4 tot 8 weken te vroeg zijn geboren. Kinderen die matig te vroeg geboren zijn, scoren lager op het gebied van intelligentie, aandacht en motoriek dan à terme geboren kinderen”, zegt Dotinga.

“We hebben ontdekt dat deze achterstand gerelateerd is aan groei. Kinderen tussen de 1 en 4 jaar die een lager gewicht hebben, scoren minder goed op intelligentie. Echter, te veel gewichtstoename tussen het 4de en het 7de jaar leidt weer tot slechtere scores op het gebied van motoriek, aandacht en IQ. En een te geringe schedelgroei tijdens het 1ste levensjaar hangt samen met problemen op het gebied van aandacht en motoriek.”

Voeding

Dat matig te vroeg geboren kinderen slechter groeien, hangt waarschijnlijk samen met de voeding. Dotinga: “De boodschap van dit onderzoek aan consultatiebureaus en kinderartsen is dan ook om alert te zijn op tegenvallende groei. In een vervolgonderzoek wil ik kijken naar de relatie tussen voeding, de vroege groei en de vroege ontwikkeling bij vroeg prematuur geboren kinderen van 0 tot en met 3 maanden.”

Pinkeltjestudie

Het onderzoek van Dotinga maakt deel uit van de Pinkeltjestudie. Deze studie, uitgevoerd op een groot aantal consultatiebureaus in Nederland, is gericht op het volgen van de groei, ontwikkeling en gezondheid van met name de matig prematuur geboren kinderen. Tijdens eerder onderzoek werden de ontwikkelingsproblemen van matig te vroeg geborenen vergeleken met die van à terme geboren kinderen. Als groep bleken de matig te vroeg geborenen het net wat minder goed te doen.

Speak Your Mind

*

Volg Prilleven

Ontvang alle prille berichten direct in je inbox.